Mustafa Asım Şafak kim?

Fotoğrafım
Antalya, 05323611890 masafak@gmail.com, Türkiye

KLİMALARIN SAĞLIMIZ ÜZERİNE ETKİLERİ

Hava sıcaklığının ve havadaki nem oranlarının çok yüksek olduğu yaz günlerinde klimalar hayatımızın adeta vazgeçilmez bir yardımcısı haline gelmiştir. Özellikle sıcağa karşı hassasiyetleri artan gebelerde, küçük bebeklerde, kalp hastalarında ve menapoz döneminde kontrollü kullanıldığında faydalıdır. Ancak klima kullanımı dikkat edilmediği takdirde sağlımız üzerine son derece zararlı da olabilmektedir.

Bütün gün soğuk üfleyen bir klimanın altında kalmak kişilerde halsizlik ve baş ağrısına neden olmaktadır. Klimanın altında kendinizi tir tir titrer bir halde bulabilirsiniz. Bunun nedeni sürekli soğuk ve kuru hava nedeniyle solunum yollarımızı döşeyen mukozalarımızın kuruması, cildimizin kuruması ve aşırı su kaybetmemizdir. Böyle bir ortamda halsizlik, gözlerde kuruluk, ağız ve boğazda kuruluk, baş ağrıları, boğaz ağrıları, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, burun tıkanıklığı, burun akıntıları ve artrit gibi rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır.

Yaz boyunca sürekli soğuk ve serin bir ortamda bulunan insanların hava sıcaklığının daha yüksek olduğu dış mekanlara toleransı azalmakta ve başka insanlar için kabul edilebilir ısı seviyeleri çok yüksek olarak algılanmakta, sıcağa karşı tahammülsüzlük artmaktadır. Bu kişilerde sıcak ortamlara çıkmakla stres yükselmekte kalp ve solunum yetmezliğine bağlı olarak dahi ölümlere neden olabilmektedir.

Klimalar sağlımızı tehdit eden mikroorganizmalar için adeta bulunmaz birer besi yeri durumundadır. Klima içinde rahatlıkla üreyip çoğalan mantarlar, mayalar, virüsler ve bakteriler klimanın üflediği hava ile bize ulaşmakta ve solunum yollarımız için ciddi tehditlere neden olmaktadır. En basitinden farenjit, grip ve nezle gibi ihtihaplardan, Lejyoner Hastalığı olarak bilinen, ölümle sonuçlanabilen ağır zatürelere varan enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda, organ nakli olan veya kanser hastalarında önemli bir risk oluşturmaktadır.

Klimalar alerjenlerin süzülmesine yardımcı olduğu için alerjik hastalığı olan kişilerde faydalıdır, ancak bakımı iyi yapılmamış klimalar ise tam ters etki oluşturarak ortama bolca alerjen polenlerin ve proteinlerin üfürülmesine neden olacaktır. Alerjik burun iltihapları, alerjik sinüzitler, astım gibi hastalıklara neden olacaklardır.

Klimalardan sağlıklı bir şekilde faydalanmak için ne yapmalıyız?

·        Öncelikle klima bakımlarına önem vermeliyiz.

·        Klimaların derecelerini çok düşük seviyelere ayarlamamalıyız. Klima ısı derecesini seçerken dış ortamla iç ortam arasındaki ısı farkının %20'den daha fazla olmamasına özellikle özen göstermeliyiz. Örneğin dış ortamdaki hava sıcaklığı 40 dereceyse klima ayarınız en düşük 32 derece olmalıdır. Diyelim ki dışarıda hava sıcaklığı 35 derece, klima ayarınız en düşük 27-28 derece olmalıdır.

·        İnsan vücudunun iç ısısı 37-38 derecedir. Bulunduğumuz ortamın ısısı bu değerin %30'undan daha soğuksa giyinerek vücut ısımızı korumamız gerekir. Yaz günlerinde ince giysiler giydiğimizi düşünürsek bulunduğumuz ortamın ısısının 26 dereceden daha soğuk olması hasta olmamıza neden olacaktır.

·        Su kullanan sistemlerde, klimanın su haznesindeki su günde en az birkaç kez değiştirilmeli, su haznesinin temizliğine özen gösterilmelidir.



--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Kulak Burun Boğaz ve Baş & Boyun Cerrahisi Uzmanı
Memorial Antalya Hastanesi
ENTALYA Sağlık Ltd.Şti.
532 361 18 90
www.masafak.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology, Head&Neck Surgery
Memorial Antalya Hospital
ENTALYA Sağlık Ltd.Şti
532 361 18 90