Mustafa Asım Şafak kim?

Fotoğrafım
Antalya, 05323611890 masafak@gmail.com, Türkiye

DONDURMA VE SAĞLIK

   YANLIŞ DONDURMA TÜKETİMİ HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR


Özellikle çocukların en çok tükettiği gıdalardan olan dondurma, sıcak havalarda keyifle tüketiliyor. Uygun miktarlarda tüketildiğinde serinlik veren ve kilo aldırmayan dondurma; süt, şeker ve salepten oluşuyor. Süt içmeyen bir çocukta süt ihtiyacını bile giderebilen dondurma, kalsiyum ve mineral takviyesi yapıyor. Fakat dondurmanın içerdiği tüm malzemelerin doğal olması büyük önem taşıyor. Çünkü bazı hastalıklara neden olarak sağlığı tehdit edebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Çocukların beslenmesinde faydalı oluyor
Dondurma içerik olarak doğal hazırlanırsa son derece sağlıklı bir üründür. Özellikle süt, yoğurt veya peynir tüketmeyen çocukların beslenmesinde kalsiyum, fosfat ve diğer mineral ve A,B,D vitaminlerinin sağlanması açasından çok faydalıdır. Herhangi bir aroma kullanılmadan sadece süt, şeker ve salep ile üretilen bir dondurmanın yaklaşık dörtte biri karbohidrattan, yüzde onu protein ve yağlardan oluşur. Bu şekilde üretilmiş bir dondurmanın 100 gramında yaklaşık 170-180 kalori bulunur. Çocukların beslenmesinde güvenle kullanılabilir. 

Güvendiğiniz yerleri tercih edin
Dondurma üretiminde süt yerine süt tozu kullanılması, şeker yerine yapay tatlandırıcılar veya glukoz şurubu kullanılması, gerçek meyve ekstreleri yerine meyve aromaları ve gıda boyaları kullanılması, dondurmayı sağlığı tehdit eden bir beslenme ürününe dönüştürebilir. Bu nedenle ya evde üretilen dondurmalar tüketmeli, ya da doğal ürünler kullanılarak üretildiğine güvenilen yerler veya markalar tercih edilmelidir.

Büyük parçalar halinde yutmak mide kramplarına neden olabilir
Obeziteye neden olabileceği için çocuklara günde 100 gramdan fazla dondurma tükettirilmemelidir. Bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında da bir süre ara verilmelidir. Dondurma ağızda eriterek yenmeli, ısırılarak ve büyük parçalar halinde tüketilmemelidir. Çünkü bu şekilde tüketilmesi gerek üst solunum yollarının, gerek mide bağırsak sisteminin tahriş edilmesine, mide kramplarına neden olabilir.

Hastayken dondurma yemek şikayetleri artırabilir
Sağlıklı dondurma seçildiği ve fazla miktarda yenmediği halde kişide çabuk ve sıklıkla üst solunum yolu iltihaplanmaları varsa, üst solunum yollarını tahriş eden bir rahatsızlık olabilir. Ayrıca burun ve geniz tıkanıklığı yaşanıyorsa, sıkça ağızdan solumaya neden olan diğer durumlar da mevcutsa ağız ve boğaz mukozası bir miktar tahriş olmuştur. Bu durumdaki hastalarda soğuk bir şey yemek veya içmekle,  yüksek sesle veya uzun süre konuşmakla, tozlu ve kuru bir ortamda bulunmakla hemen boğaz ağrısı başlar, boğazda batma ve yanma hissi, yutma sırasında batma ve ağrı gibi şikayetler görülebilir. Bu durumda zaman geçmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Kulak Burun Boğaz ve Baş & Boyun Cerrahisi Uzmanı
Memorial Antalya Hastanesi
ENTALYA Sağlık Ltd.Şti.
532 361 18 90
www.masafak.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology, Head&Neck Surgery
Memorial Antalya Hospital
ENTALYA Sağlık Ltd.Şti
532 361 18 90