Mustafa Asım Şafak kim?

Fotoğrafım
Antalya, 05323611890 masafak@gmail.com, Türkiye

OTOSKLEROZDA GÖRÜNTÜLEME

Otskleroz otik kapsülün OD geçişli primer otodistrofik bir hastalığıdır. Aynı zamanda "otospongiozis" olarak da isimlendirilebilir. Otik kapsüldeki fildişi görünümündeki enkondral kemik dokunun, spongioz vasküler kemik dokusu ile yer değiştirmesi karakteristik özelliğidir. Dekalsifikasyon sonrasında daha az vasküler ve daha solid bir kemik dokusu gelişimiyle sonuçlanır. Klinik bulgular genellikle 2. ile 40. dekad arasıda İTİK; Miks tip işitme kaybı (MTİK) veya SNİK şeklinde ortaya çıkar. Kafkas ırkında daha sık görülür, Siyahlarda, Kızıl derililerde ve Asyalılarda daha nadirdir. %85 oranında kadınlarda ve bilateral tutulum söz konusudur. Hastalık Fenestral ve retrofenetral (kohlear) olarak iki ana gurupta incelenir. Retrofenestral gruptakilerde sıklıkla fenestral tutulum da vardır, izole retrofenestral tutulum nadirdir.
Görüntüleme tekniği olarak 0,5-1 mm kesit aralığıyla HRCT ve üç boyutlu rekonstruksiyonlar ile pencereler ve otik kapsül hakkında önemli bilgilere ulaşılabilir. 
MR ile kemik doku hakkında bilgi sağlanamazken, ileri derecede SNİK oluşturan olgularda kohlear implant öncesinde kohlear lümenin araştırılması için faydalıdır.
Fenestral otosklerozun tedavisi cerrahi ile stapese yönelik ve piston yerleştirme yöntemleri iken, retrofenestral hastalıkta medikal tedavi olarak flor kullanılması veya ileri olgularda kohlear implant uygulanmasına gidilebilir. 

Kaynak: Purohit B, Hermans R, Op de beeck K. Insights imaging 2014; 5:245-52.
 

--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC 

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
www.masafak.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology
Head of Otorhinolaryngology Department
President of Surgical Science Division
Near East University, Faculty of Medicine
Chief Editor of Near East Medical Journal

GSM: TRNC +90 542 877 55 66
          TR     +90 532 361 18 90